Segédlet
  ||KÖTÉS LAPRA ||Megnézem a mintákat
   
 
norvégminta

E mintacsoport elkészítésének" nehézsége" abban rejlik, hogyan oldjuk meg, hogy egyszerre több színnel kell dolgoznunk és ez persze több gombolyagot is, több szálat rejt magában.

Én személy szerint azt szoktam választani, hogy gyufáskatuly nagyságú kartondarabra tekerek fel fonalat mindenszínből és ezekkel dolgozok, ezt könnyebbnek érzem mint a nagy gomikat rakosgatni.

Többféle variáció közül választhatunk a mi a szálakvezetést határozza meg.

Attól tegyük ezt függővé, hogy mekkora terjedelmű és mennyire ismétlődő a mintánk. Ha a minta indaszerűen körülölelei a nyakkivágást vagy az új és derékvonalat akkor én a szálvezetésre teszem a voksom

Ezt úgy készítjük, hogy a szemleírás szerint egyszerre több színnel dolgozunk és mindig a mintától függő aktuális szálat kötjük.

FIGYELEM: arra kell vigyáznunuk, hogy a szálvezetésnél a fonal ne legyen túl feszes de laza se ha feszes akkor összehúzza a munkákat, ha laza akkor pedig az illesztésnél lyukak keletkeznek.

A másik technika amit választhatunk az, hogy elvarrjuk, dolgozzuk a szálakat ha a mintával végeztünk ezt akkor javaslom ha csak egy-két elszórt motívumot szeretnénk beilleszteni az adott darabba, vagy egy nagy kiterjedésű fő motívumot kézeltünk el ami nem ismétlődik.

FIGYELEM: arra kell ügyelnünk, hogy az eldolgozáshoz elegendő hosszúságú fonalat hagyjunk. Mivel ennek hiányában a kötés lebomlik.

Itt vezethetjük a szálat két oldalról nagyobb motívumok esetén amihez azonban két gomira van szükségünk vagy minden sorban elvágjuk azt és újra kezdjük. Kezdésnél is sor végén is elég fonalat hagyj .

 

Felhasználási területe elég sokrétű. Kmbinálhatunk több fajta mintát is. Készíthetünk igazán színes és tartós darabokat.

A szemleírások között van egy két egyszerűbb keresztszemes is ennek az az oka, hogy azok rajzai ugyanúgy felhasználhatóak norvégmintalekészítéséhez.

 

Ezek a minták horgolhatóak is filehorgolással, vagy horgolhatunk is norvégmintájú darabokat. A horgolt darabok szálvezetési technikája nem különbözik a kötésnél alaklmazottól.

Sőtt ezeket a mintaíveket hímezhetjük is a modellünkre figyelve a kötés szálvezetésére.